Evde Bakım Nedir?
Evde sağlık hizmeti, teşhis ve tedavi sonrası bakım sürecinde, kronik bir hastalığın takibinde ya da herhangi bir sağlık problemi olmaksızın koruyucu sağlık hizmetlerinin verilmesi sürecinde ihtiyaç sahiplerine kendi ortamlarında sağlık bakımı hizmetinin sunulması demektir.Dünya Sağlık Örgütü evde bakımı “Profesyonel sağlık çalışanları tarafından veya hastabakıcı gibi informal tarzda yetişmiş bireyler tarafından hastaya kendi ev ortamında bakım hizmetinin verilmesi” olarak tanımlamıştır.
Evde Bakım Hizmeti, günümüzde amatörce, bilinçsizce ve yetkinliği olmayan kişiler tarafından maalesef yapılmakta ve buna bağlı olarak Evde Bakım Hizmeti alan bireylerde çoğu kez geri döndürülemeyen hasarlar(iyileşmeyen yatak[Bası] yarası, Yetersiz ilaç bilgisi, bilinçsiz aspirasyon, bilinçsiz yapılan hijyenik bakım, enfeksiyon, ve hatta ölüm) meydana gelmektedir. Bakıma katılan bireyler’de deneyimsiz ekiplerin bu amatörlüğünden dolayı bakım sürecinden uzaklaştırılmaktadırlar. Doğru olan ise evde bakım’a ihtiyacı olan bireyin , psikososyal durumu düşünüldüğünde de yakınlarının ve ailesinin’de bakıma katılması ve desteklenmesi kaçınılmazdır. 20 Yıllık deneyimimiz ile, riskleri en aza indirerek Birey’e önce “ZARAR VERME” bilinci ile, değerlendirme bakım ve tedavi süreçleri özenli olarak bireyin durumuna özel olarak planlanır ve uygulanır. Bu nedenle deneyimi ve yetkinliği olmayan kişilerden hizmet almak üzücü sonuçlar doğuracaktır. Hasta birey ya da bakıma muhtaç bireyler için en doğru kararı birlikte verelim.
Son Dönem Hasta Bakımı
Terminal Dönem Hasta
Terminal dönem, yaşamsal fonksiyonların belirli bir süre içinde sonlanmasının beklendiği süre olarak tanımlanmaktadır.
Yaşam Sonu Bakım Nedir?
Terminal dönemde olan hastalar bu süreçte problemleriyle başa çıkabilmek ve gereksinimlerini karşılayabilmek için yardıma ihtiyaç duymaktadırlar. Bu süreçte hastaların gereksinimlerini karşılamayı ve onlara daha iyi bir yaşam sürmeyi amaçlayan faaliyetlere ‘yaşam sonu bakım’ denmektedir.
Yaşam Sonu Bakımda Birey ve Aile
Yaşam sonu bakımda hedeflenen yaşam kalitesini artırmak, ağrı ve diğer sorunları azaltmak ya da ortadan kaldırmak, bireyin mümkün olduğunca bağımsızlığını sürdürmesini sağlamak, saygıdeğer bir ölüm ortamı sağlamak ve aile üyelerini desteklemektir
Terminal Dönemde Bakım
Terminal dönemde olan hastaların bakımı fiziksel ve psikososyal gereksinimlerin karşılanmasını içermektedir. Bu hastaların fiziksel gereksinimleri ağrının giderilmesine; nörolojik, solunum, gastrointestinal, üriner, kardiyovasküler fonksiyonların, sıvı-elektrolit dengesinin, bireysel bakımın ve cilt bütünlüğünün sürdürülmesine ilişkin uygulamaları içermektedir. Terminal dönemde olan hastaların yaşam kalitesi fiziksel gereksinimlerinin yanı sıra psikolojik ve sosyal gereksinimlerinin karşılanmasıyla artar. Bu hastalar genel durumları kötüleştikçe acı çekmemeyi, kontrolünü kaybetmemeyi, bağımsızlığını sürdürebilmeyi ve saygılı bir ölümü ümit ederler. Bu dönemde bakım bireylerin istekleri doğrultusunda olmalı, istenmeyen tedavi ve girişimler zorla yapılmamalıdır. Hastalar ve yakınlarıyla yaşam sonu tedavi ve bakım konusu konuşulmalı, önemli kararlar alırken mutlaka hasta ve ailesine danışılmalıdır.
Ayrıca terminal dönemde olan hastalar ve ailelerinin dini inanç gibi manevi gereksinimleri de olabilir. Hasta ve hasta yakınlarının bu gereksinimleri de dikkate alınarak dini inançlarını uygulayabilecek ortam sağlanmalıdır.
Evde Bakım
Özel Avrupa Sağlık Merkezi,Mobil Ekipleri ile Hizmete hızlı ve kaliteli olarak ulaşabilirsiniz. İletişim numaralarımızdan ya da web sayfamızdaki canlı destek hattından, sormak istediğiniz soruları sorabilir ve hızlıca sorularınıza yanıt alırsınız. Özel Avrupa Sağlık Merkezi, Hijyenik, Hızlı ve Doğru, Hizmet Sunar. İhtiyacınız olduğunuzda yanınızdayız..